Som kollega, venn, eller familie, kan du fange opp signaler som kan være forskjellen mellom liv og...
Fastlege mener økonomiske problemer ofte ligger bak pasienters psykiske og fysiske plager
Lege mener mer kan gjøres for ansatte på norske arbeidsplasser.
En av de som mener det er fastlege Knutsen. Han er ikke i tvil om at det er bedriftene og samfunnet som betaler prisen for økonomisk uhelse i befolkningen, og at arbeidsgivere kan ha en nøkkelrolle for ansattes økonomiske helse. Han erkjenner at mangelen på tid og ressurser gjør at legene ikke strekker til.
– Hadde vi hatt mer tid, kunne vi avdekket langt flere alvorlige økonomiske bekymringer hos pasientene våre. Det sier Jon Michael Knutsen, fastlege og i spesialisering i allmennmedisin. Han opplever ofte at økonomiske problemer ligger bak pasienters psykiske og fysiske plager.
– Mange kommer med diffuse symptomer, uro eller søvnproblemer. Hvis vi har tid til en grundig samtale så viser det seg overraskende at økonomisk stress er en del av totalbildet. Det er en enorm belastning som vi leger dessverre sjelden har tid og ressurser til å avdekke eller gripe tak i, sier Knutsen.
Signalene på arbeidsplassen
Ola Hobber Nilsen, daglig leder for den økonomiske helsetjenesten Alle Kan, mener arbeidsgivere har en unik mulighet til å ta tak i dette.
– Arbeidsplassen er det mest stabile stedet i manges liv. Når økonomien rakner, er det ofte arbeidsgiveren som både ser det og kan gjøre noe med det – før det utvikler seg til sykefravær eller alvorlig psykisk sykdom, sier Hobber Nilsen.
Knutsen støtter dette:
– Det bør være lettere å fange opp skjulte signaler i et arbeidsmiljø enn i en kort konsultasjon hos legen. Hvis arbeidsgivere hadde en plan og helhetlig tilnærming til økonomisk helse, kunne vi sammen forebygget mye lidelse – og i noen tilfeller, kanskje reddet liv.
Les også: 7 tegn på økonomisk stress
Betydelige gevinster
En studie fra Lunds universitet publisert i Nordic Journal of Psychiatry (2023) viser at én av fem personer med alvorlige gjeldsproblemer har forsøkt å ta sitt eget liv en eller flere ganger. Studien understreket behovet for at helsepersonell spør pasienter om deres økonomiske situasjon ved behandling av psykiske helseproblemer, da gjeldsproblemer er en betydelig risikofaktor for selvmord. Samtidig beskriver rådgiverne i Alle Kan at også ansatte som står i en krevende livssituasjon eller har mindre økonomiske bekymringer også beskriver et usunt stress som påvirker trivsel og ytelse.
Ved å jobbe strategisk med økonomisk helse i virksomheten, kan man oppnå:
- Lavere sykefravær
- Bedre arbeidsmiljø
- Økt produktivitet
- Sterkere lojalitet og engasjement
- Lavere risiko for alvorlig psykisk sykdom
Hobber Nilsen mener at investering i ansattes økonomiske helse har ringvirkninger.
– Bedrifter som investerer i ansattes økonomisk skaper ringvirkninger utover individet og bedriften. Også samfunnet er tjent med god økonomisk helse i befolkningen. Effektene kan måles og våre tall viser at de ansatte tror på tjenesten og hvilken effekt det har for deres liv, sier Hobber Nilsen.
Anonymt, profesjonelt og trygt
Det handler ikke om å bli en økonomisk rådgiver som HR-ansvarlig eller Daglig leder. Det handler om å ha en trygg og tilgjengelig tjeneste der ansatte får hjelp når det trengs, sier Hobber Nilsen.
Sommeren står for døren og for mange vil kredittkortet gå varmt. I år som i fjor vil mange sitte igjen med voksende forbruksgjeld som hoper seg opp og skaper negative ringvirkninger. Ved å tilby en økonomisk helsetjeneste får ansatte et sted å henvende seg anonymt, profesjonelt og trygt.
– Det handler om å vise at du som arbeidsgiver ønsker dem vel – også økonomisk, avslutter Hobber Nilsen.